Защо повечето хора, залагащи на спортове, губят?

Има една стара поговорка, че не можеш да видиш беден букмейкър, която идва от широко признатия факт, че букмейкърите винаги печелят. Повечето букмейкъри наистина прибират завидни печалби и истината е, че мнозинството от хора, залагащи на спортни събития, губят пари.

Някои хора ще ви накарат да повярвате, че това е защото букмейкърите се грижат печалбата на клиентите им да е невъзможна като се подсигуряват шансовете винаги да са на тяхна страна. Нещата не стоят точно така. Букмейкърите определено имат предимство пред клиентите си, но това предимство не е причината залагащите на спорта да губят

Предимството на букмейкърите е, че могат да нагласят коефициентите и линиите. Правят така, че ви таксуват комисионна всеки път, когато залагате. Комисионната е основно цената, за която използвате услугата им, а има много успели залагащи, които въпреки тази цена имат печалба.

Факт е, че залагащите не губят пари заради букмейкърите, а заради самите тях. Не разпределят парите си както трябва; правят неправилни залози и залагат твърде често. Това са лесни за допускане грешки, но могат напълно да се избегнат.

В тази статия обясняваме подробно всяка една от тези грешки. Също така ви даваме съвети как да не попадате в същите капани, в които попадат повечето залагащи. Запомнете, че това не е пълен списък на начините да сбъркате със спортните си залози, но точките, които сме покрили, са сред най-честите причини за загубата на пари.

Неправилен разчет на парите

Има много малко сигурни неща, когато става въпрос за залагане на спортове, но в едно може да сте сигурни – резултатът няма винаги да е такъв, какъвто очаквате. Това не би трябвало да е голям проблем ако управлявате парите си подобаващо, но ако не го направите, тогава почти сигурно ще загубите рано или късно.

Лошото управление на пари или липсата на такова вероятно е най-голямата причина хората да губят пари от спортни залагания. Дори комарджии, които са се научили да отсяват победителите, са губили, поради простата причина, че не са разчели добре парите си.

Неправилното управление на парите води до куп други грешки. Такива като загуба на всичко, правене на ненормални залози след една прилична печалба и след това връщане на съответната печалба, или рискуване на прекалено много за нещо „сигурно”, което накрая не печели.

Всеки, който е залагал през живота си вероятно е допускал поне една от тези грешки или подобна, а за съжаление има и такива, които са ги допускали по няколко пъти. Всъщност те могат да се избегнат доста лесно с помощта на малко дисциплина и добро управление на финансите.

Като цяло това означава да имаш заделени пари само и единствено за залагания и няколко строги правила за какво ще се използват тези пари. Много комарджии не си правят труда. Когато им се прииска те просто залагат парите, които имат в джоба, независимо дали ги депозират в някой сайт или ги дават в брой на букмейкъра. Не се замислят колко би трябвало да заложат, просто го правят на момента.

Залагането по този начин не е голям проблем за хората, които просто искат да се забавляват, те залагат пари, които могат да си позволят да загубят, но тези които искат да печелят трябва да са по-организирани. Със наложените на себе си правила всеки човек трябва да знае точно колко да залага.

Човек може да усъвършенства своята гъвкавост на базата на това колко е самоуверен, но не искате да залагате повече от просто малък процент от цялата отделена сума за това. Така няма да навредите много на финансите си заради неочаквани резултати и ще избегнете провален залог без да губите всичко.

Разчетът на парите е доста лесен. В общи линии трябва да пазите парите си като не правите рискови залози и спазвате дисциплина. Ако можете да се справите с това, можете да подобрите шансовете си да печелите пари в дългосрочен план.

Залагане поради грешните причини

Има много начини да изберете кои залози да осъществите. Могат да се приложат различни системи и стратегии, но няма правилен начин да направите избора си. Трябва просто да намерите добра причина за полагането на всеки залог.

За съжаление повечето комарджии залагат поради грешните причини. Решават го на базата на емоция или чувство например, или единствено на шанс. Това са чести грешки и те са значителни фактори за това, че толкова много хора губят пари като залагат.

Залагането поради емоция или чувство обикновено означава, че залагате на нещо, което искате да се случи, а не че вярвате, че ще се случи. Пример за това е, когато залагате на любим отбор да спечели определен мач, докато го чака много по-добър мач. Това е нещо, което много фенове на спорта правят и е малко вероятно да завърши с нещо различно от загуба на пари.

Избирането заради коефициентите също е погрешна стратегия. Всеки иска да заложи с хубав коефициент, защото това е единствения начин да определиш дали един залог е с добра стойност или не, но това не трябва да е единственият начин.

Ако залагате на голям коефициент, само защото ви изкушава потенциална голяма печалба, със сигурност ще губите много повече, отколкото печелите. Няма нищо лошо в подкрепянето на аутсайдери, но трябва да има солидно оправдание, различно от това колко можеш да спечелиш. Същият принцип се отнася и за залагането на фаворити, само защото са фаворити. Лесно е да се предположи, че селекция от ниски коефициенти е по-вероятно да спечели, но все пак трябва да се вземат повече неща предвид.

Няма магическа формула, която да приложите, когато избирате на какво да заложите. Трябва да разгледате различни фактори и да се опитате да изберете коефициент, при който имате добър шанс да спечелите. С две думи трябва да има добра причина да заложите. Ако залагате поради грешните причини, като горепосочените, със сигурност сте се запътил към провал.

Твърде често залагане

Залагането твърде често е също толкова голям проблем, колкото и залагането поради грешните причини. Това също се наблюдава при повечето хора, които залагат и е поредната причина да губят пари.

Успешното залагане не винаги означава да отсявате колкото може повече победители, понякога трябва да откриете правилните възможности, за да потвърдите преценката си. Това означава да бъдеш селективен. Някои от най-печелещите хора в спортните залагания са готови да издържат много време без да залагат, ако не им се удаде правилната възможност, което е причината да печелят толкова много от това.

Може да е изкушаващо да опитате да отгатнете победителя във всеки футболен мач, изигран през уикенда или във всяка тенис среща в турнира, но реално това е почти невъзможно. По-голям шанс имате, когато търсите малка цифра възможности, когато може да заложите уверено.

Добра идея е да ограничите броя на спортовете, на които да залагате. За да спечелите пари последователно, трябва да сте направили проучване и анализ, а това е трудно ако залагате на много различни спортове. Имате много по-големи шансове, ако се придържате към един или два спорта, за които можете да бъдеш добре информиран.

Независимо колко сте добър в залаганията, всеки ваш залог няма да бъде печеливш. Няма и нужда. Колкото и очевидно да звучи, трябва просто да печелите повече от печелившите си залози, отколкото да губите от непечелившите си залози. Колкото по-селективен сте спрямо залозите си, толкова по-голям шанс имате да успеете.